domingo, 31 de julio de 2011

La política alimentària mundial causa la fam a l'Àfrica

Aquest és el titular que hauríem de veure per TV3, i per molt que miro les notícies habitualment, encara no l'he vist... (dic TV3 perquè és la cadena que miro, qui en miri una altra segurament estarà igual).

Alguns articles en diaris van més enllà en el fons de la qüestió, relacionant la fam amb el mercat dels aliments. Us n'enllaço un d'El País i l'altre del Periódico. Però sobretot us vull recomanar un llibre:

"La fam al món explicada al meu fill", de Jean Ziegler, és excel·lent, didàctic i entenedor: explica les causes de la fam a través d'una conversa amb el seu fill, Karim, qui li fa les preguntes de sentit comú que tots i totes ens hauríem de fer: ¿Com pot ser que l'any 2000 encara es mori gent de fam? ¿D'on ve la fam? ¿Per què hi ha manca d'aliments en el mercat mundial? ¿Per què a l'escola no ens parlen (o no gaire) de la fam?. I un llarg etcètera.
El llibre respon de manera brillant a aquestes qüestions.

Haureu llegit, en la primera pregunta: "l'any 2000". Bé, el llibre té edicions més actuals, però el que tinc a mans és del setembre del 2000, quan una altra crisi alimentària afectava Somàlia. Buscaré la nova edició, per a llegir-lo de nou, però sospito que els arguments de Ziegler seran molt similars. Han canviat en deu anys les causes i els estralls de la fam arreu? No. Ningú (o almenys ningú amb poder suficient) ha mogut un dit per a revertir aquesta situació.

El mercadeig amb els aliments i les terres de conreu i pastura és la causa principal d'aquesta situació. La sequera n'és l'agravant. Que no ens confonguin: no és al revés, i el matís és important. Trascendental.

Jean Ziegler va ser relator especial de l'ONU per al Dret a l'Alimentació entre 2000 i 2008, i actualment és vicepresident del Consell dels Drets Humans, també de les Nacions Unides.


Jean Ziegler a la fira del llibre de Frankfurt (2009).
Font: Wikipedia


No hay comentarios:

Publicar un comentario