Alguns articles en diaris van més enllà en el fons de la qüestió, relacionant la fam amb el mercat dels aliments. Us n'enllaço un d'El País i l'altre del Periódico. Però sobretot us vull recomanar un llibre:
"La fam al món explicada al meu fill", de Jean Ziegler, és excel·lent, didàctic i entenedor: explica les causes de la fam a través d'una conversa amb el seu fill, Karim, qui li fa les preguntes de sentit comú que tots i totes ens hauríem de fer: ¿Com pot ser que l'any 2000 encara es mori gent de fam? ¿D'on ve la fam? ¿Per què hi ha manca d'aliments en el mercat mundial? ¿Per què a l'escola no ens parlen (o no gaire) de la fam?. I un llarg etcètera. El llibre respon de manera brillant a aquestes qüestions.
Haureu llegit, en la primera pregunta: "l'any 2000". Bé, el llibre té edicions més actuals, però el que tinc a mans és del setembre del 2000, quan una altra crisi alimentària afectava Somàlia. Buscaré la nova edició, per a llegir-lo de nou, però sospito que els arguments de Ziegler seran molt similars. Han canviat en deu anys les causes i els estralls de la fam arreu? No. Ningú (o almenys ningú amb poder suficient) ha mogut un dit per a revertir aquesta situació.
El mercadeig amb els aliments i les terres de conreu i pastura és la causa principal d'aquesta situació. La sequera n'és l'agravant. Que no ens confonguin: no és al revés, i el matís és important. Trascendental.
Jean Ziegler va ser relator especial de l'ONU per al Dret a l'Alimentació entre 2000 i 2008, i actualment és vicepresident del Consell dels Drets Humans, també de les Nacions Unides.
No hay comentarios:
Publicar un comentario