martes, 8 de mayo de 2012

Syriza, esperança a Grècia?

Al meu facebook us he penjat el discurs en anglès d'Alexis Tsipras, cap de llista de Syriza, l'esquerra grega que ha quedat com a segona força política a les eleccions a Grècia d'aquest diumenge. Ha relegat el PASOK (partit socialista equivalent al nostre PSOE) a la tercera força política del parlament grec. Aquí us el tradueixo per a aquells qui l'anglès us costi més o us faci mandra de llegir. Al final de la traducció us adjunto una mica de glossari dins dels meus -entenc que força limitats- coneixements sobre la política grega. Tot i així crec que permet entendre millor el text. Penso que serà millor que el llegiu abans.

En fi, sense més, us escric la traducció i el glossari final:


El resultat electoral és un missatge poderós de ruptura a Grècia i Europa, malgrat que ni el Sr. Venizelos ni el Sr. Samaras, semblen haver-ho entès. És un missatge de revolució pacífica. Els pobles d'Europa no poden comprometres amb els memorandums de la barbarie, no poden legitimar un futur indigne.El lideratge europeu i especialment la Sra. Merkel han de comprendre que la seva política, la política d'austeritat, ha sofert una estrepitosa derrota.

El poble grec, amb el seu vot, ens dóna l'ordre d'avançar cap a una renaixença democràtica i cultural del nostre país, per a una nova Grècia de solidaritat, justicia i dignitat.Els partits que van signar el memoràndum en absència del poble grec són ara una minoria entre aquest poble. Les seves signatures han estat deslegitimades per veredicte popular. No importa quant hagin parlat sobre la salvació nacional, el nostre poble ara entén i ha decicit a les urnes que la salvació nacional no passa pels memoràndums.

Si els dos partits del memoràndum  finalment troben la manera d'aconseguir una majoria marginal al Parlament, això serà així degut a una llei electoral que distorsiona notablement el veredicte popular i viola el principi constitucional de la igualtat de vot.

Vull assegurar a cada grec, home i dona, tant si ens ha honrat o no amb el seu vot, que som plenament conscients de les dificultats que afronta el país i que també som plenament conscients de la gran responsabilitat que se'ns ha atribuit per gran part de l'electorat.

Entenem que el nostre gran creixement electoral no és un premi a un partit o a una persona, sinó el premi a una proposta: la nostra proposta d'un govern d'esquerres, que cancelarà el memorandum amb el suport del poble i que farà mitja volta en el camí del nostre poble cap a la misèria. Aquesta proposta ha portat esperança, aquesta proposta ha pogut conquerir una relativa majoria en el nostre poble.

Per aquest motiu, el nostre únic propòsit en aquest moment és honrar el mandat que el poble ens dóna,, fer allò que poguem per a que aquest poble tingui un govern que denuncïi el crèdit de submissió i cancel·li el memoràndum de la fallida econòmica.


Alexis Tsipras, cap de llista de Syriza-Front Unit i Social

Atenes, 6 de maig de 2012


Glossari

Eleccions a Grècia: es van fer aquest diumenge, al mateix temps que les eleccions franceses. Permeten escollir els representants dels diferents partits al Parlament grec, que té un total de 300 escons. Els resultats de les eleccions els podeu trobar aquí. Crec que ho ilustra prou bé. Fixeu-vos que Syriza és la "Coalición de Izquierdas" i que té 52 diputats, 11 més que el PASOK. Malgrat que la diferència de Syriza amb Nova Democràcia és de només un 2%, aquests tenen 50 diputats extra per haver guanyat les eleccions. Això ho estipula la llei electoral grega ("llei electoral que distorsiona notablement el veredicte popular" -diu Tsipras-.)

Memoràndum: el PASOK ("PSOE grec" per a que ens entenguem) i Nova Democràcia ("PP grec" també per a entendre'ns) van signar amb el Banc de Grècia un acord, remés al FMI i tutelat per la UE, que fixava com a objectiu que el dèficit de Grècia fos inferior al 3% l'any 2014. Això equivalia a aplicar tot un seguit de polítiques econòmiques i fiscals que es detallen en el mateix acord i que consistien en l'austeritat ("retallades", com ho coneixem normalment). Aquesta austeritat, pel que sembla, lluny de treure el país de la misèria l'està portant de cap a la ruina. Podeu llegir l'acord complert aquí

Sr. Venizelos: es refereix al darrer ministre de finances grec, i que succeí en el càrrec a George Papaconstantinou, el ministre de finances que signà el memoràndum. Es va presentar a aquestes eleccions com a candidat del PASOK.


Sr. Samaras: Antonis Samaras es va presentar a aquestes eleccions com a candidat de Nova Democràcia. Havia estat ministre de finances i també d'afers exteriors en governs dels anys 80 i 90.

Salvació nacional: es refereix a un govern de "salvació nacional", que eviti que forces que han pujat tant en percentatge de vots tinguin gaire poder. Tant Venizelos com Samaras es van afanyar a proposar-lo la mateixa nit de les eleccions.


Alexis Tsipras

No hay comentarios:

Publicar un comentario